kawa ziarnista
0 3 min 4 miesiące

Któż odmówi sobie pachnącej, świeżo zmielonej i zaparzonej ulubioną metodą kawy? Dla wielu z nas to kwintesencja poranków, które mają wyjątkowy smak i aromat. Choć ile osób, tyle gustów kawowych, to niezwykle często sprzedającym się produktem w sklepie purokawa jest kawa ziarnista. To propozycja dla tych, którzy nie lubią dróg na skróty i nie decydują się na mieloną wersję brązowych ziarenek. Część smakoszy kawy wprost nie wyobraża sobie picia kawy, która została zmielona dużo wcześniej lub co gorsza – kawy rozpuszczalnej. Wszak preparowanie napoju z użyciem produktu, jakim jest kawa ziarnista, może być czymś w rodzaju rytuału. Najlepsze kawy znajdziesz w sklepie Puro. Polska oferuje wiele smacznych kaw, warto im się bliżej przyjrzeć.

Zalety kawy ziarnistej

Kawa ziarnista ma wielkie grono fanów i nie ma się czemu tutaj dziwić. To właśnie ze świeżo zmielonych ziaren wydobywa się ten wyjątkowy i niezastąpiony aromat kawy. Eksperci sklepu purokawa wskazują na wiele zalet tego naparu. Kawa ziarnista od razu zdradza swoje sekrety. Każdy może zobaczyć, czy ziarna są dobrej jakości i jaki jest stopień ich wypalenia. Nie jest to do końca możliwe w przypadku kawy, którą ktoś wcześniej zmielił. Co ciekawe, kawa ziarnista zmielona tuż przed zaparzeniem pobudza bardziej niż jakakolwiek inna. Kawosze zauważają także wzmożony stan koncentracji po wypiciu właśnie tak przygotowanego naparu. Liczne badania wskazują, że wypicie nawet jednej filiżanki dobrej kawy dziennie może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka i zmniejszyć ryzyko zachorowań na wiele chorób, w tym na przykład na cukrzycę.

Jak wybrać najlepszą kawę w ziarnach?

Smak kawy bez wątpienia jest kwestią gustu. Jedni wybiorą kawę o mocniejszym posmaku goryczy, inni kwaskowatą. Im bardziej pobudzająca zmysły kawa ziarnista, tym lepiej. Szeroka oferta kaw jest dostępna w sklepie Puro. Polska jest krajem, w którym dużą wagę przykłada się do wyboru ziaren kaw zarówno w domach, jak i w kawiarniach i restauracjach. Aż trudno wyobrazić sobie, że rodzajów kawowców jest co najmniej kilkaset! Testowanie kaw w ziarnach warto zacząć od arabiki. Następnie można rozpocząć eksperymenty z robustą. Wybór kawy powinien być także uzależniony od sposobu, w jaki będziesz ją przyrządzać. Ekspres, kawiarka, chemex? Zapoznaj się z ofertą kaw dostosowanych do urządzenia i nie zapomnij o jednym – zainwestuj w dobry, wytrzymały młynek, który poradzi sobie z każdym rodzajem ziaren pysznej kawy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.